Βασιλόπιτα που δεν υπάρχει λόγος να τη στερείσαι 364 μέρες το χρόνο!
Ένα κρουασάν που θα ζηλέψει και ο Γάλλος φίλος σου που περηφανεύεται για την εξαίσια κουζίνα της χώρας του 😀
Εδώ και 10 χρόνια που φτιάχνω βασιλόπιτα, άλλη συνταγή δεν έχω κάνει.
Τη δοκίμασα την πρώτη χρονιά στο σπίτι μου και έγινε θεσμός.
Εννοείται ότι όποιος τη βλέπει πρώτη φορά, δείχνει απορημένος και λιγουλάκι απογοητευμένος που δεν έχω ακολουθήσει την παράδοση. Μέχρι να αγγίξει τον ουρανίσκο η πρώτη μπουκιά!
Τη συνταγή την έχω από ένα (πανάρχαιο) βιβλιαράκι με χριστουγεννιάτικες συνταγές που είχε κυκλοφορήσει με τηλεπεριοδικό η Βέφα Αλεξιάδου και μου έδωσε η μαμά μου όταν άνοιξα το σπιτικό μου χιχι.
Η συνταγή είναι σε κούπες, πράγμα που δε μου αρέσει καθόλου στη ζαχαροπλαστική που χρειάζεται ακρίβεια, αλλά ποτέ δεν έχει αποτύχει κι εγώ δεν έχω αξιωθεί ποτέ να μετρήσω κανονικά τα υλικά 😛
Για τη ζύμη
3 1/2 κούπες αλεύρι σκληρό
1 1/2 κουταλιά μαγιά ξερή
1/3 κούπας ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
1 κούπα γάλα ζεστό (40 βαθμούς Κελσίου)
2 κ. λιωμένο βούτυρο
1 αυγό
1 κρόκο αυγού (φύλα το ασπράδι)
Για τη γέμιση
1/2 κούπα ζάχαρη
1κ. κανέλα
1/2 κούπα ψιλοκομμένα κερασάκια γλασέ
1/2 κούπα καρύδια χοντροαλεσμένα
1/3 κούπας βούτυρο
Πώς θα την παρασκευάσεις
Πρώτα θα φτιάξεις τη ζύμη
Ανακατεύεις σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι
Ανοίγεις στη μέση ένα λάκκο και εκεί ρίχνεις το ζεστό γάλα, το βούτυρο, το αυγό και τον κρόκο
Ζυμώνεις παίρνοντας απαλά λίγο λίγο από το αλεύρι στα τοιχώματα. Συνεχίζεις μέχρι η ζύμη σου να μην κολλάει στα χέρια
Βουτυρώνεις τα χέρια σου και τότε ζυμώνεις κανονικά μέχρι να γίνει λεία. Για περίπου 5′
Τη σκεπάζεις και την αφήνεις για 5′ να ξεκουραστεί
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύεις τα υλικά της γέμισης εκτός του βουτυρου
Ξεσκεπάζεις τη ζύμη και τη χωρίζεις σε 3 ίσα κομμάτια
Ανοίγεις το πρώτο σε φύλλο με διάμετρο 30 εκ. όσο δηλαδή ένα ταψάκι πίτσας
Στρώνεις στο ταψί ένα αντικολλητικό χαρτί καλά βουτυρωμένο και εκεί στρώνεις όμορφα το φύλλο σου
Πάνω του απλώνεις το μισό βούτυρο, και το μισό μείγμα της γέμισης
Ανοίγεις το δεύτερο φύλλο και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία
Ανοίγεις το τρίτο φύλλο και καλύπτεις με αυτό την βασιλόπιτα
Στο κέντρο βάζεις ένα τσέρκι ή κουπ πατ με διάμετρο 5 εκ.
Ξεκινώντας λοιπόν από το τσέρκι προς την περιφέρεια κόβεις 16 κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι
Αμέσως μετά στρίβεις κάθε κομμάτι 3 φορές, κάνοντας ένα σπιράλ
Αφαιρείς το τσέρκι, βάζεις το φλουρί και σκεπάζεις με βουτυρωμένη μεμβράνη και από πάνω μια πετσέτα
Αφήνεις για 30-40′ να φουσκώσει. Μέχρι να 2πλασιαστεί!
Το ασπράδι που φύλαξες χτύπησέ το λίγο με 1κ.γλ. ζάχαρη και άλειψε την πίτα
Βάλτην σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 25′, μέχρι να ροδίσει
Την αφήνεις να κρυώσει
Στολίζεις το κέντρο της πίτας όπως προτιμάς
Ένας διαφορετικός τρόπος από αυτόν της φωτογραφίας είναι να φτιάξεις ένα στεφανάκι από κερασάκια γλασέ.
Tips:
Τα 16 κομμάτια βοηθούν να μη βγει τέρας κάθε μερίδα και να νιώθεις από άκρη σε άκρη την πλούσια γεύση της γέμισης.
Είναι ένα γλυκό ιδιαίτερα αρωματικό και ελαφρύ.
Εγώ αυτή τη φορά την έκανα 8 κομμάτια. αλλά είναι πιο ωραία δεμένη σε εμφάνιση και γεύση με τα 16.
Την πρώτη φορά που την έφτιαξα, νόμιζα πριν το ψήσιμο ότι θα διαλυθεί, ότι κάτι έχω κάνει λάθος…αν σκεφτείς το ίδιο μην ανησυχείς. Θα βγει μάλλον μούρλια! 😉
Απορείς αν θα φαίνεται το φλουρί; Τσου! Όσο κι αν ψάξεις.
Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο; Sharing is magic! ♥