Παιδιά, σας πιάνει κι εσάς κάθε τέτοια εποχή μια παραπάνω διάθεση για γλυκές λιχουδιές; Νομίζω ότι το καλοκαίρι επειδή τρώω συνέχεια παγωτά, αφήνω στην άκρη τα πολλά γλυκά και μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι υπογλυκαιμίες μου!
Δε νομίζω να με έχεις παρεξηγήσει και να νομίζεις ότι έχω υπομονή όταν θέλω γλυκό τώρα;! 🙂 Στο λέω, γιατί σαν φιλαλήθης άνθρωπος, το τονίζω. Δεν έχω! Αναμενόμενη η αδυναμία μου, όπως καταλαβαίνεις σε γρήγορες, εξυπναδίστικες συνταγές, που δεν είναι και πολύ συνταγές. Κολπάκια για να φάμε στο τσακ μπαμ είναι περισσότερο. Με προδίδουν εξάλλου οι προηγούμενες blogoσυνταγές μου. 😛
Έχω φουρνίσει πολλή σφολιάτα αυτές τις μέρες. Εκτός από τα γλυκά λατρεύω τις πίτες. Αχ και τις τάρτες κυρ Στέφανε! Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι, κάθε σωστή blogger που είναι και μάνα, θα σου πει ότι τα παιδάκια της ήθελαν κολατσιό, ότι ζήτησαν από τη γλυκιά μανούλα κουζινομαγειρέματα και τα μικρά χεράκια άρχισαν να ανοίγουν φύλλο και άλλα τέτοια. Αλλά όχι. Αυτή τη φορά, τα παιδιά μου ήταν ήσυχα (λέμε τώρα) εκεί δίπλα, παίζοντας παρέα κι εγώ έβγαζα από το ντουλάπι πραλίνα και μέλια πειραγμένα και σταγόνες σοκολάτας και έκοβα μπανάνες και γενικά κάθε μου κίνηση το δήλωνε… Σε λίγο θα γεμίζαμε τα στομάχια μας γλύκα! Γιατί είχα υπογλυκαιμίες!
Ξεκινώντας, συνειδητοποίησα πόσο καιρό έχω να ανεβάσω εδώ μέσα μια συνταγή. Καιρός να προσθέσουμε νέα ιδέα σκέφτηκα και πήρα τη φωτογραφική παρέα!
Είχα μείνει στον κυρ Στέφανο… του έλεγα ότι αγαπώ τάρτες και πίτες και γλυκά!
Είχα ήδη ξεπαγώσει τη σφολιάτα, γιατί όπως είπαμε σφολιατοφούρνιζα ξανά και ξανά τις τελευταίες μέρες, οπότε “έκλεψα” ένα φύλλο. Γλυκά ταρτάκια με ένα twist! Δηλαδή τραγανά, γλυκά ταρτάκια με σφολιάτα!
♥Ταρτάκια με Σφολιάτα♥
Τι συγκέντρωσα στον πάγκο:
1/2 φύλλο σφολιάτας (έβγαζε 6 ταρτάκια)
πραλίνα φουντουκιού
μπανάνα
σταγόνες σοκολάτας
μέλι ανακατεμένο με αλεσμένα φουντούκια
κρέμα λευκής σοκολάτας με φυστίκι Αιγίνης
μικρά marshmallows
λίγο βούτυρο ή λάδι για το άλειμμα
Τι έκανα:
Το φύλλο σφολιάτας αν θυμάσαι, έτσι όπως είναι διπλωμένο, όταν το ανοίξεις έχει “άτυπα” 4 κάθετες λωρίδες, οπότε στο μισό φύλλο που χρειάστηκα είχα δύο. Τις χώρισα με τη ροδέλα πίτσας και στη συνέχεια κάθε μία από αυτές μου έδωσε 3 κομμάτια. Με τη ροδέλα χώρισα και πάλι
Με ένα μαχαιράκι, σε κάθε κομμάτι σφολιάτας δημιούργησα ένα πλαίσιο, σαν κορνίζα. Προσοχή! Δεν έκοβα μέχρι κάτω το φύλλο. Θέλουμε ενωμένη τη σφολιάτα μας
Σε ένα ταψί που είχα πρώτα βουτυρώσει τοποθέτησα τα 6 φύλλα και τα έψησα σε προθερμασμένο φούρνο για 15′. Εγώ έψησα στους 200°C, αλλά να σου πω ότι ο δικός μου ο φούρνος σχεδόν πάντα ψήνει παραπάνω ώρα και παραπάνω βαθμούς από τις προτεινόμενες. Οπότε, ο δικός σου ίσως θέλει 18ο°C και 12-15′ (είναι η πιο συνήθης πρόταση ψησίματος για κάτι αντίστοιχο).
Όταν πήραν τα φύλλα μου αυτό το ωραίο χρυσαφί χρώμα του ημιψησίματος, με τη βοήθεια ενός κουταλιού πίεσα το κεντρικό τους κομμάτι, όπως στη φωτογραφία. Τα ταρτάκια δεν έχουν βάθος στο κέντρο και ψηλότερα πλαϊνά; Ε, αυτό ήθελα να πετύχω κι εδώ.
Η συνέχεια ήταν η ώρα του παιδιού. Λέρωσα σπάτουλες, μαχαιράκια, κουταλάκια… αλλά! Αλλά έφτιαξα 4 διαφορετικές γεύσεις με τα υλικά που είχα στη διάθεσή μου. Εννοείται, as usual, ότι ό,τι δεν έχεις από αυτά που προτείνω ή δεν προτιμάς το αντικαθιστάς με ό,τι σου αρέσει. Αλλά αξίζει τον κόπο να προσέξεις 2 από τα υλικά μου.
Τον φούρνο στο μεταξύ τον είχα αφήσει αναμμένο.
Στην μία από τις σφολιάτες μου άλειψα σαν βάση μέλι με αλεσμένα φουντούκια. Το είχα βρει το καλοκαίρι στο σούπερ μάρκετ έτοιμο και το δοκίμασα. Είναι πολύ ωραίο! Αν βαριέσαι να ψάξεις ή δεν βρεις, μπορείς να αλέσεις φουντούκια και να τα ανακατέψεις με το μέλι που ήδη έχεις. Είναι υπέροχη ιδέα που ταιριάζει με πολλά!
‘Εβαλα από πάνω μία ροδέλα μπανάνας και σταγόνες σοκολάτας. Όνειρο!
Εννοείται ότι all time classic επιλογή, είναι η πραλίνα φουντουκιού με μπανάνα. Τα παιδιά πάντα αυτό τον συνδυασμό μου ζητάνε πρώτο!
Το δεύτερο υλικό για το οποίο θέλω να σου πω είναι η βάση της δεύτερης εικόνας στο κολάζ. Είναι κρέμα λευκής σοκολάτας με φυστίκι Αιγίνης. Θα πειραματιστώ στην κουζίνα μου και θα προσπαθήσω να φτιάξω και μόνη μου, αλλά προς το παρόν αυτή που βλέπεις την βρήκα στην αγορά. Είναι απίστευτη η γεύση της! Μόλις μου πετύχει, θα επανέλθω με συνταγή! Ταίριαξαν φανταστικά οι σταγόνες σοκολάτας και η μπανάνα.
Βλέπεις! Η τέταρτη της παρέας, ήταν πολύ αμαρτωλή! Το ήξερες ότι τα marshmallows είναι τέλεια όταν ψήνονται; Πάνω σε πλούσια πραλίνα εδώ. Yummy είπα και έφυγα για ψήσιμο!
Before και after! 🙂
Λίγο πιο… after! 😀
Έψησα στους 200°C για άλλα 12′-15′. Είπαμε, εξαρτάται από τον φούρνο.
Είναι ωραία ιδέα αυτά τα σφολιατοταρτάκια όχι μόνο για ένα απογευματάκι που θες κάτι εύκολο, ένα γλυκό χωρίς μίξερ, χωρίς άλλα υποχρεωτικά υλικά πέραν της σφολιάτας (αφού τα υπόλοιπα είναι ό,τι υπάρχει στο ντουλάπι σου). Αλλά είναι βολική πρόταση και για το κολατσιό στο σχολείο, αν είσαι μαμά. Τα κρατάνε εύκολα στο χέρι, ελέγχεις πόσο γλυκά θα τα κάνεις, τι υλικά θα βάλεις. Και τους αρέσουν! Φυσικά 🙂
Εσύ στα δικά σου ταρτάκια με σφολιάτα τι συνδυασμούς σκέφτεσαι να κάνεις; Άφησέ μου ένα σχόλιο με τις πιο yummy προτάσεις σου 🙂
♥Αν σκέφτεσαι να βάλεις πραλίνα φουντουκιού, δες τη δική μου homemade εδώ.
♥Μη χάσεις έτσι κι αλλιώς, αυτά τα πολύ πετυχημένα γλυκά ρολάκια με ψωμί του τοστ
♥Κι αν σου άνοιξα την όρεξη για γλυκά με φυστίκια Αιγίνης, δες αυτά τα ακαταμάχητα μάφινς!
Buon appetito παρεάκι! Αλήθεια, πώς είναι το παρεάκι στα ιταλικά; Ξέρει κανείς; 🙂
Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο; Sharing is magic!♥