Ευτυχώς βρέχει. 🙂 Ευτυχώς επειδή σκόπευα να σου δείξω αυτή τη συνταγή και η χθεσινή ηλιόλουστη (στον Πειραιά τουλάχιστον) μέρα, με έκανε να σκεφτώ ότι προλαβαίνω, δεν προλαβαίνω.
Βέβαια, ως γνωστόν Μάρτης ίσον γδάρτης. Τραβάνε ακόμα οι σουπίτσες και κυρίως οι νηστίσιμες είναι ταμάμ για όσους έχουν προσαρμόσει τη διατροφή τους στις σχετικές ανάγκες αυτής της περιόδου.
Λοιπόν. Συνταγές για καροτόσουπα υπάρχουν πάρα πολλές! Δελεαστικές και μόνο από το όνομά τους, από το ιδιαίτερο μικρό μυστικό τους και όλα τα σχετικά. Όμως! Αυτή η βασική συνταγή της καροτόσουπας που θα σου δώσω, είναι η πιο απλή και η πιο νόστιμη που έχω δοκιμάσει. Εδώ και πολλά χρόνια την μαγειρεύω έτσι, βασισμένη σε συνταγή του σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου. Μάλιστα, σε χειμωνιάτικα καλέσματα στο σπίτι μου, είναι συχνά το πρώτο πιάτο και όσοι την έχουν ξαναδοκιμάσει, την περιμένουν με μεγάλη χαρά! Εγγυώμαι ότι θα μείνει λευκός ο πάτος του πιάτου. 🙂
Βελουτέ Σούπα Καρότου
Μάζεψέ τα στον πάγκο:
1 κιλό καρότα, κομμένα σε ροδέλες
2-3 πατάτες κομμένες σε κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κύβους λαχανικών (κότας αν δεν νηστεύεις)
1 1/2 λίτρο νερό
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
άνηθο, ψιλοκομμένο
Έτσι θα μαγειρέψεις:
1. Σωτάρεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κρεμμύδι και τα καρότα με το ελαιόλαδο.
2. Προσθέτεις τις πατάτες και το ζωμό με το νερό.
3. Αλατοπιπερώνεις και αφήνεις να σιγοβράσει η σούπα για 20′ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα καρότα και οι πατάτες.
4. Κατεβάζεις την κατσαρόλα από τη φωτιά. Πολτοποιείς τη σούπα με τη ράβδο μπλέντερ.
5. Προσθέτεις τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύεις.
Η μη νηστίσιμη παραλλαγή
Είναι αυτό που λέμε… το κερασάκι στην τούρτα. Αν δεν νηστεύεις, κάνε αυτή τη μικρή παραλλαγή.
Ακολουθείς κανονικά τη διαδικασία της συνταγής, όπως παραπάνω.
Ποια είναι τα σημεία που επεμβαίνεις.
- Στην αρχή στο σωτάρισμα, μαζί με το ελαιόλαδο προσθέτεις και 50 γρ. βούτυρο.
- Ο ζωμός λαχανικών αντικαθίσταται από ζωμό κότας.
- Στο τέλος, προσθέτεις στην κατσαρόλα 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και ανακατεύεις. Έτσι, πετυχαίνεις την extra βελούδινη γεύση και υφή της σούπας.
- Παράλληλα, ψήνεις στην τοστιέρα 2-3 φέτες μπέικον. Αφού ψηθούν καλά και γίνουν αρκετά τραγανές οι φέτες, τις ψιλοκόβεις. Σερβίρεις στο κέντρο κάθε πιάτου.
Κάθεστε όλοι μαζί να φάτε. Σας τρέχουν τα σάλια. Πιάνετε κουτάλι. Καλή όρεξη! 🙂
Extra tips!
1. Πρόσθεσε μαζί με το κρεμμύδι και λίγο πράσο.
2. Ταιριάζουν τέλεια και τα μανιτάρια σε αυτή τη σούπα.
+
DIY: Διακοσμητική Σανίδα Κοπής Από Φελλό!
Είναι μια χαριτωμένη ιδέα για δωράκι σε φίλη. Έτσι δηλαδή παρακινήθηκα και την έφτιαξα κι εγώ. 🙂
Πέρσι σε μια από τις συναντήσεις με την blogoκοριτσοπαρέα, είχαμε κανονίσει να κάνει η μία στην άλλη δώρο μια συνταγή. Σε φάκελο; Σε κουτί; Σε κάρτα; Όπως θέλαμε. Ε, δεν έχασα την ευκαιρία να φτιάξω κάτι λίγο διαφορετικό και δημιουργικό.
Τι θα χρειαστείς:
Ένα κομμάτι φύλλο φελλού πάχους 4mm
1 φύλλο χαρτί για scrapbooking
Εκτυπωμένα και κομμένα χαρτιά με λέξεις και στοιχεία μαγειρικής
Κόλλα
Κοπίδι
Εργαλείο για τρύπες σε ζώνες
Ψαλίδι
Μολύβι
Χάρακα
Σπάγγο
Χάντρα (για τη διακόσμηση)
Βήμα- βήμα:
1. Πάνω στο φελλό σχεδιάζεις με το μολυβάκι και τον χάρακα, το σχήμα ενός ξύλου κοπής.
2. Με το κοπίδι κόβεις το περίγραμμα.
3. Στο ίδιο μέγεθος κόβεις και το χρωματιστό χαρτί του scrapbooking και το κολλάς πάνω στο φελλό.
4. Αφού έχεις γράψει τη συνταγή κι έχεις συγκεντρώσει τα εκτυπωμένα κομμάτια, δημιουργείς ένα κολάζ. Αλλού ο τίτλος, αλλού τα υλικά και η εκτέλεση.
5. Με το εργαλείο για τις τρύπες, δημιουργείς μια οπή στην κορυφή. Περνάς ένα κομμάτι σπάγγου και μια χάντρα. Κάνεις τα δεσίματά σου και το δωράκι είναι έτοιμο για παράδοση!
Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο; Sharing is magic! ♥