Η Κυριακή είναι ανεμελιά. Ή αυτό πρέπει να είναι.
Η Κυριακή είναι η μέρα που η οικογένεια περνάει τον περισσότερο χρόνο μαζί.
Η Κυριακή είναι οι βόλτες, είναι τα cartoon τα πρωινά μπροστά στην τηλεόραση, είναι το χουχούλιασμα, είναι ο καφές που πίνεται με το ρυθμό που θες.
Η Κυριακή αν φοριόταν, θα ήταν home wear. Άνετο, με απαλή υφή και διάθεση απλότητας.
Η Κυριακή αν ήταν φαγητό, θα είχε δύο πρόσωπα.
Το ένα είναι αυτό που φοράει τα καλά του. Είναι το φαγητό που τις καθημερινές δεν προλαβαίνεις να το φτιάξεις. Ή εκείνο που τρώτε όλοι μαζί στη γιαγιά.
Το άλλο είναι αυτό που ακολουθεί το ρυθμό της ουσίας της Κυριακής. Ευκολία με ένα κλείσιμο του ματιού και μια τσαχπινιά από δίπλα. Λέγεται comfort food.
Αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι, όταν η βδομάδα που πέρασε σε κούρασε, όταν προτιμάς να κάνετε όλοι μαζί πριν το φαγητό, αντί εσύ να κλειστείς στην κουζίνα.
Συγκέντρωσα 3 δοκιμασμένες ιδέες που έχουν κυριακάτικο αέρα, αλλά φορούν home wear που λέγαμε παραπάνω. 🙂
Πρωινό Κυριακής: Αυγά Ψητό Στο Φούρνο
Νομίζω ότι όποιος διαβάζει αυτό το blog ή με ακολουθεί στα social media, θα πιστεύει για μένα, ότι συνέχεια φτιάχνω κάτι με ψωμί του τοστ και αυγά. Αν και δεν είναι έτσι, τελικά μια εμμονή με συνταγές τους την έχω παιδιά! Το παραδέχομαι.Από τότε που δοκίμασα τα αυγά με αυτό τον τρόπο, όταν βλέπω αυγά με έξυπνους τρόπους μαγειρεμένα/σερβιρισμένα, ξέρω ότι σχεδόν σίγουρα θα είναι κάτι πολύ γευστικό. Οπότε όταν βρήκα αυτή την ιδέα, δε μπορούσα να την αφήσω να πάει χαμένη.
Ουσιαστικά πρόκειται για αυτά τα αυγά που είχα κάνει…
…αυτή τη φορά φτιαγμένα σε κούπα. Αν δεν έχεις κούπες κατάλληλες για φούρνο, μην ανησυχείς. Χρησιμοποίησε ατομικά πυρεξάκια ή θήκες για μάφινς, ό,τι έχεις!
Υλικά (για 1 σερβίρισμα):
1 φέτα του τοστ
1 αυγό
1 φέτα ζαμπόν ή γαλοπούλα
λίγο τριμμένο τυρί της προτίμησής σου
προαιρετικά πολύ μικρή ποσότητα από ψιλοκομμένα λαχανικά (ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι, καλαμπόκι κ.ά.)
αλάτι, πιπέρι
Πώς να:
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς, αέρα.
Κόβεις την κόρα από το ψωμί.
Αλείφεις με βούτυρο την κούπα.
Τοποθετείς στο πυρίμαχο σκεύος (κούπα εδώ) το ψωμί, σαν να φτιάχνεις φωλίτσα. Αν σε εξυπηρετεί καλύτερα, χώρισέ το σε 2 κομμάτια.
Είναι η σειρά του ζαμπόν, με τον ίδιο τρόπο, σαν φωλίτσα.
Στο κενό κεντρικό χώρο του σκεύους θα μπει το τριμμένο τυρί και όποιο άλλο υλικό, έχεις ενδεχομένως επιλέξει.
Στο τέλος, μπαίνει το αυγό και το αλατοπίπερο.
Ψήνεις για 15′ περίπου ή μέχρι να έχει ψηθεί το ασπράδι.
Κυρίως Πιάτο: Μάφιν Από Σπαγγέτι Με Κεφτεδάκια & Μυζήθρα
Θα μιλήσουμε για μακαρόνια και κεφτεδάκια. 🙂 Υπάρχουν μερικές ιδέες που κάνουν το μυαλό σου να παθαίνει κάτι σαν κεραυνοβόλο έρωτα, ενώ μετά από λίγο λες “έλα τώρα, μόνο αυτό είναι;”.
Τέτοια ιδέα σου… σερβίρω σήμερα. Ο χάσμπαντ άρχισε να μου στέλνει τις προάλλες, links με εξυπναδούλες σε φαγητά, σαν αυτές που ξέρει, ότι μου αρέσει να φτιάχνω. Του είπα “θες να με κάνεις food blogger;” και αφού είδα τι είδε, άρχισα κι εγώ να ξεροκαταπίνω. Λίγα λεπτά μετά είπα “Έλα τώρα! Απλά μακαρόνια με κεφτεδάκια είναι!”. Δε σταμάτησα όμως να τα σκέφτομαι και την άλλη μέρα το πρωί, μάντεψε πού πήγα. Στο κρεοπωλείο για κιμά. Τα υπόλοιπα τα είχα. 🙂 Αυτό που καταφέρνει μια ιδέα για φαγητό να τρυπώσει στο μυαλό, λέγεται “must eat”.
Επίσης, η συγκεκριμένη ιδέα σε βγάζει εσένα που μαγειρεύεις στο σπίτι από την μικρή ενοχή ότι δεν έκανες κάτι κλασικό κυριακάτικο.
Σε γλιτώνει από διαμαρτυρίες ενοίκων μικρής ή μεγάλης ηλικίας τύπου “Μπλιαξ! Αυτό εγώ δεν το τρώω!”, ή “Ό,τι δεν έχει κρέας δεν είναι φαγητό” ή γκριμάτσες που τα λένε όλα αυτά τα απορριπτικά, αρνητικά χωρίς πολλά πολλά.
Θα προσθέσω, ότι σε περίπτωση που περιμένεις φίλους με τα παιδιά τους στο σπίτι, είναι μια σούπερ ιδέα, που θα τους αφήσει όλους ευχαριστημένους και εσένα εκτός κουζίνας. Σου έχει τύχει να έχεις παιδάκι στο σπίτι, που αρνείται πεισματικά να φάει ό,τι κι αν έχεις σερβίρει και να ακούς τη μαμά του να λέει με τρομερή άνεση “Παραγγείλτε του μια μοσχαρίσια μπριζόλα από delivery, το παιδί αυτό θέλει” (ενώ είχες ρωτήσει μια μέρα πριν τι προτιμήσεις, ιδιαιτερότητες έχει το παιδί); Εδώ, δε θα σου τύχει! 😉
Υλικά:
1 πακέτο σπαγγέτι
περίπου 15 μαγειρεμένα κεφτεδάκια (που έχουν μείνει από την προηγούμενη μέρα ή που φτιάχνεις ειδικά για αυτή τη συνταγή)
500 γρ. κόκκινης σάλτσας
250γρ. μυζήθρα λιωμένη με το πηρούνι (ή παρμεζάνα ή όποιο τυρί προτιμάς στα μακαρόνια)
βούτυρο
ελαιόλαδο
Σημείωση: Η ποσότητα αυτή ψήθηκε σε ένα σκεύος με 6 θέσεις για μάφινς και μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, δες τις φωτογραφίες. Αυτό το αναφέρω, σε περίπτωση που θες τέτοιο σερβίρισμα. Αλλιώς, σε οποιοδήποτε ταψάκι ή πυρέξ τέτοιων διαστάσεων (20εκ. διάμετρος) ή μόνο σε θήκες για μάφινς (15).
Πώς να:
Ξεκινάμε με τα κεφτεδάκια. Αν είναι ήδη έτοιμα, προχωράς στο επόμενο βήμα. Αν δεν είναι, ξεκίνα να τα φτιάχνεις, όπως συνηθίζεις.
Βράζεις al dente τα μακαρόνια.
Τα στραγγίζεις και τα μεταφέρεις απ’ευθείας σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύεις, για να μην κολλήσουν, με ελαιόλαδο. Βάζεις το μπολ στο ψυγείο για 15′.
Στο μεταξύ προθερμαίνεις το φούρνο στους 190 αέρα.
Προσθέτεις τα 2/3 του τυριού στα ζυμαρικά, ανακατεύοντας καλά.
Αλείφεις τα σκεύη με λίγο βούτυρο.
Με μια τσιμπίδα παίρνεις μια μικρή ποσότητα ζυμαρικών, τόση ώστε να χωρά στη θήκη μάφιν. Πιέζεις λίγο για να κάτσουν μέσα τα μακαρόνια. Δε θέλουν ειδική τακτοποίηση.
Βάζεις στο κέντρο κάθε θέσης μάφιν μια κουταλιά από την κόκκινη σάλτσα. (Ή όποια σάλτσα προτιμάς).
Ακριβώς εκεί πάνω μπαίνει ένα κεφτεδάκι, πιέζεις λίγο και πάλι και ξανά μια κουταλιά σάλτσας!
Ρίχνεις και λίγο από το τυράκι προαιρετικά. Εγώ προτίμησα να το προσθέσω μετά το ψήσιμο.
Βάζεις στο φούρνο και ψήνεις για 20′-25′.
Στην στρογγυλή φόρμα αντίστοιχα, βάζεις όλα τα ζυμαρικά μαζί μια στρώση, ακολουθεί σάλτσα από πάνω, κεφτεδάκια σε διάφορα σημεία, ξανά σάλτσα πάνω από κάθε κεφτεδάκι και μυζήθρα.
Τα ψήνεις ταυτόχρονα. Στο σερβίρισμα χρησιμοποίησε μια σπάτουλα, ιδανικά σιλικόνης ή ένα μεγάλο κουτάλι. Ξεφορμάρονται εύκολα τα ζυμαρικά από τις θήκες μάφινς, απλά με λίγη προσοχή για να σταθεί στο πιάτο.
Τελευταία πινελιά ο ψιλοκομμένος βασιλικός ή μαϊντανός.
Δε θέλω να σου πω μεγάλα λόγια. Απλά φτιάξ’ το και έλα πες μου αν υπήρξε κάποιος που δεν το ευχαριστήθηκε.
Δες και το βίντεο, που με έπεισε ότι αυτό το φαγητό έπρεπε να το φτιάξω αμέσως.
Στη δική μας οικογένεια παρατήρησα ότι ένα παιδί χρειάζεται περίπου 1 μάφιν για να χορτάσει. Ενώ ένας ενήλικας 2. Τώρα σχετικά είναι αυτά, αλλά για να πάρεις στο περίπου μια ιδέα. Εξαρτάται κιόλας κι από το αν συνοδεύεις το φαγητό σου με σαλάτα, ορεκτικό ή όχι.
Όταν έβγαζα φωτογραφίες, πήρα από δίπλα και ένα κουτάκι αναψυκτικού που λέει «Μοιράσου ένα φιλί με το παρεάκι». Εγώ σπάνια πίνω πια αυτού του τύπου τα αναψυκτικά, αλλά το προηγούμενο βράδυ σε παραγγελία που είχαμε κάνει, είχα “φάει” τον Δημήτρη να πάρει ένα κουτάκι να το πιει εκείνος, μήπως πετύχουμε κανένα ωραίο «Μοιράσου ένα φιλί με…». Ε, τρελάθηκa μόλις είδα να γράφει παρεάκι!! Όποιος με διαβάζει τακτικά, καταλαβαίνει γιατί! Λες, να ξέρουν στο ντελιβεράδικο ποια είμαι; Τώρα το σκέφτηκα αυτό! 😀
Γλυκό: Γλυκό Τοστ Με Marshmallows, Πραλίνα Φουντουκιού & Μπανάνα
Ποιος είπε ότι τα γλυκά προϋποθέτουν κούραση και χρόνο; Να του πείτε να αναθεωρήσει.
Για πρωινή ιδέα το ανέβασα τις προάλλες στο instagram, αλλά η αλήθεια είναι ότι πάει μια χαρά, εκεί το απογευματάκι, που μας πιάνουν κάτι υπογλυκαιμίες.
Υλικά (για 1 τοστ):
2 φέτες ψωμί για τοστ
λίγη πραλίνα φουντουκιού (συνταγή για σπιτική εδώ)
1/2 μπανάνα
3 marshmallows
βούτυρο
Πώς να:
Αλείφεις τη μία φέτα του τοστ με πραλίνα φουντουκιού.
Στην άλλη φέτα τοποθετείς στη μέση τα 3 marshmallows και περιμετρικά φέτες μπανάνας.
Κλείνεις μεταξύ τους τις φέτες και σε αντικολλητικό σκεύος λιώνεις μισή κουταλιά βούτυρο.
Σε μέτρια φωτιά, τοποθετείς το τοστ και αφήνεις κάθε πλευρά να ψηθεί για περίπου 3′ ή μέχρι να δεις ότι χρυσίζει στο ψήσιμο.
Έτοιμο! Απίστευτο; 🙂
Παρεάκι μου, καλή σου όρεξη!
Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο; Sharing is magic! ♥