Τα σχολεία έκλεισαν και φυσικά αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητα, πρόσθεσε μια επιπλέον έννοια σε κάθε σπίτι. Μήπως τα παιδιά όλη μέρα θέλουν να βλέπουν τηλεόραση, tablet, υπολογιστή, video games. Εννοείται , δημιουργείται μια γενικότερη τρέλα, όταν όλη μέρα έχεις τουλάχιστον ένα παιδί στο σπίτι.
Γιατί ακόμη και κατασκήνωση να πάνε, είναι ένα θέμα το πώς θα καταφέρουμε μέχρι τις διακοπές να τα απασχολήσουμε δημιουργικά, χωρίς να βαρεθούν και χωρίς το βλέμμα τους κολλημένο σε μια οθόνη τεχνολογίας. Αν πάμε κιόλας όλοι διακοπές.
Ο δικός μου στόχος για το φετινό καλοκαίρι ήταν και είναι, να γίνουμε τουρίστες στην πόλη μας!
Να δούμε αλλιώς, αυτό που ήδη ξέρουμε. Που νομίζουμε ότι ξέρουμε, για να είμαι ακριβής. Γιατί το να περνάς σχεδόν κάθε μέρα δίπλα από αξιοθέατα, αρχαία και μουσεία, δε σημαίνει ότι τα έχεις γνωρίσει κιόλας.
Επίσης, o τουρισμός είναι μια πολύ καλή μορφή εκπαίδευσης των παιδιών. Είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε μαζί τους για ιστορία, συμπεριφορά στους δρόμους, πολιτισμό, γεύσεις και ήθη και έθιμα. Να τους πούμε ιστορίες από τα δικά μας παιδικά χρόνια, όταν περνούσαμε/ζούσαμε στα ίδια σημεία. Να κάνουμε εξάσκηση σε όσα έμαθαν μέσα από βιβλία με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο. Μπορούν να γίνουν πολίτες του κόσμου, ακόμη κι αν προς το παρόν, απαιτούνται λίγες στάσεις με το μετρό. 😉
Πριν περίπου 1 μήνα, έκατσα και έφτιαξα μια σειρά από ιδέες, έτσι ώστε να επιλέξουμε με τα παιδιά και τον μπαμπά τους ποιες μας ταιριάζουν. Πού θα πάμε όλοι μαζί, τι θα κάνω μόνη με το ένα παιδί, τι μας βολεύει πρωί, τι απόγευμα. Όλες έτσι κι αλλιώς, αποκλείεται να τις καταφέρουμε. 🙂 Τις μοιράζομαι και μαζί σου. Είναι ένα καλό δείγμα από ό,τι ήξερα, έψαξα, έμαθα.
Πρώτον για να μπαίνουμε στο κλίμα. Ντύνεστε οικογενειακώς σαν τουρίστες! 😀 Δεν εννοώ σανδάλι με άσπρη κάλτσα. Χαχα! Αλλά έτοιμοι για εκδρομή! Backpacks, καπέλα, γυαλιά, φωτογραφικές μηχανές περασμένες στο λαιμό και όλα τα καλά.
Και όταν λέμε όλα τα καλά, δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε τον χάρτη ανά χείρας. Ακόμη και τον τουριστικό οδηγό! Αυτόν που θα αγόραζε κάποιος, που δεν έχει ξαναπερπατήσει σε αυτή την πόλη.
Μιλώντας μόνο σε ξένη γλώσσα. Μήπως τα παιδιά της οικογένειας μιλούν ξένες γλώσσες; Ευκαιρία για practice, αφού το έχετε συμφωνήσει και μόνο αν έχετε σκοπό να το ευχαριστηθείτε όλοι και να το διασκεδάσετε. 🙂
Hop on Hop off. Τα λατρεμένα κόκκινα διώροφα λεωφορειάκια, είναι πασίγνωστα, αλλά από ελάχιστους νομίζω Αθηναίους δοκιμασμένα. Υπάρχει η γραμμή της Αθήνας, η γραμμή που συνδέει Αθήνα με Πειραιά και η παραλιακή διαδρομή που περνά από Γλυφάδα, Βούλα, Καβούρι με στάσεις σε γνωστές παραλίες. Είναι κάπως τσουχτερές οι τιμές, αλλά ανεβοκατεβαίνεις όσες φορές θες σε διάρκεια 24ωρου και υπάρχουν διάφορα πακέτα. Οπωσδήποτε, βοηθάει να δεις με τη σειρά, όσα περισσότερα αξιοθέατα θες.
Τουριστικό τρενάκι. Ένας οικονομικότερος τρόπος από το τουριστικό λεωφορείο. Με λιγότερες στάσεις μεν, αρκετά σημαντικές όμως, μπορεί να καλύψει άνετα τη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας από Σύνταγμα μέχρι και το μουσείο της Ακρόπολης.
O λόφος της Ακρόπολης. Ε, είναι δυνατόν να μην ξέρουν τα παιδιά μας πώς είναι από κοντά ο Παρθενώνας και τα υπόλοιπα μνημεία; Ακόμη και εμείς οι μεγάλοι, σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε να πατήσουμε το πόδι μας από την εποχή των σχολικών εκδρομών. Ευκαιρία να επανορθώσουμε. Υπάρχει τέτοια αύρα στην ευρύτερη περιοχή, που είναι πραγματικά κουτό, να είμαστε τόσο κοντά και να μην πηγαίνουμε έστω μια φορά το χρόνο.
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Στύλοι Ολυμπίου Διός, Πύλη Αδριανού, Προεδρικό Μέγαρο, Ρωμαϊκή Αγορά, η Στοά του Αττάλου, ο Ναός του Ηφαίστου, Φιλοπάππου… αυτά και άλλα πολλά αξιοθέατα τα προσπερνάμε στην καθημερινότητά μας και ποτέ μα ποτέ ίσως, δεν έχουμε σταθεί, να τα παρατηρήσουμε και να θυμηθούμε ή να μάθουμε από την αρχή την ιστορία τους. Ο τουριστικός οδηγός που λέγαμε; Πολύ χρήσιμος! 😉
Μουσείο Ακρόπολης. Δε χρειάζεται συστάσεις. Υπάρχουν όμως και ειδικές δράσεις για γονείς και παιδιά κατά καιρούς. Δες για παράδειγμα, τα Δανειστικά Σακίδια που περιέχουν παιχνίδια και δραστηριότητες ταιριαστά όλα και σχετικά με τα εκθέματα. Φάτε στο εστιατόριο. Εμείς έχουμε περάσει καλά εκεί με δυο μικρά παιδιά και φυσικά με μοναδική αύρα και πανοραμική θέα!
Βόλτα σε γειτονιές και φωτογράφησή τους. Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν να φωτογραφίζουν. Άφησέ τα να βγάλουν ό,τι τους κάνει εντύπωση, ό,τι κουβεντιάσετε παρέα. Γκράφιτι, χαμηλά και παλιά κτίρια, μαγαζιά που συνήθως δεν επισκέπτεσαι μαζί με το παιδί. Όλα αποτελούν την αφορμή, για να γνωρίσει περπατώντας, ένα κομμάτι της πόλης. Να δει, πώς το παλιό «παντρεύεται» με το σύγχρονο και πώς δημιουργούν μαζί αυθεντικότητα και εναλλακτικότητα.
Γκάζι, Ψυρρή, Μεταξουργείο, Πειραιάς είναι μόνο μερικές από αυτές. Περπατήστε τες, εξερευνήστε τες.
Αναφιώτικα. Για να πιστέψεις πως είσαι Κυκλάδες, χωρίς να είσαι!
Φαγητό στην Πλάκα. Με μουσακά και ζωντανή μουσική, όλα σχεδιασμένα για τουρίστες.
Τελεφερίκ για τον Λυκαβηττό. Εκπληκτική θέα και το εκκλησάκι του Άη Γιώργη.
Υπαίθριες αγορές. Βαρβάκειος, Ευρυπίδου, Ηφαίστου, όλο το Μοναστηράκι, το Θησείο, ο Κεραμεικός…
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Αναζήτησε και το καλοκαίρι εκθέσεις, workshops και άλλες δράσεις προσαρμοσμένες σε ηλικιακά γκρουπς παιδιών και εφήβων. Ό,τι κάνουν στη Στέγη, έχει υπέροχη αισθητική και κουλτούρα.
Βόλτα με το ποδήλατο στα νότια προάστια.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εγώ δεν έχω πάει ποτέ. Ή τόσο παλιά που δεν το θυμάμαι καν. Ντροπή. 😛
Πικ νικ στον Εθνικό κήπο!
Καλλιμάρμαρο. Περπατήστε στο χώρο, τρέξτε, ξεναγηθείτε.
Φάτε ελληνικά μόνο! Κουλούρι Θεσσαλονίκης, τζατζίκι, σουβλάκι, χωριάτικη, ντολμαδάκια, λουκουμάδες, υποβρύχιο, γλυκά του κουταλιού. Μιαμ!
Βουλή και αλλαγή φρουράς. All time classic!
Θερινό σινεμά. Στο Ζάππειο, στα Πετράλωνα, στο Θησείο, στον Πειραιά στα Βοτσαλάκια.
Αγοράζεις σανδάλια, καφτάνια, τσαρούχια… τουρίστες είπαμε. Μην ξεπαραδιαστείς. Κάτι να θυμάστε μόνο 🙂
Αναζητάς τα φεστιβάλ σε ανοιχτούς χώρους και τις συναυλίες. Από τις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής μέχρι τον κήπο του Μεγάρου, τον Λυκαβηττό, την Τεχνόπολη κ.ά.
Σούνιο. Ναός του Ποσειδώνα οπωσδήποτε για ηλιοβασίλεμα και μπανάκι νωρίτερα εκεί κοντά.
Πειραιάς. Η αγορά του, το λιμάνι του, το κυριακάτικο παζάρι, η Πειραϊκή, η Καστέλλα, το Μικρολίμανο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βεάκειο θέατρο, το Δημοτικό θέατρο, το Πασαλιμάνι και η μαρίνα Ζέας. Το Ρολόι το πασίγνωστο από την “Αλίκη στο Ναυτικό”, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος. Έχει τόσα πολλά να δεις στον Πειραιά. Είναι η πόλη που πρέπει να την περπατήσεις, να την παρατηρήσεις για να την αγαπήσεις. Μην παραλείψεις την υπαίθρια αγορά με κρέατα και ψάρια, τα μπαχαράδικα και τα παντοπωλεία. Αυτές είναι παραστάσεις που μένουν στα παιδιά και θυμούνται με γλύκα μεγαλώνοντας.
Λίμνη Βουλιαγμένης. Έχει και παιδότοπο! Όαση σκέτη!
Μείνετε μια μέρα σε ξενοδοχείο! Ειδικά αν δεν προβλέπονται διακοπές εκτός Αθηνών, θα είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα.
Παρατηρητήριο στην Τεχνόπολη! Άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του ο τελευταίος όροφος του διάσημου σε όλους μας πύργου και η θέα λένε ότι είναι φανταστική. Θα δεις από Ακρόπολη μέχρι Καστέλλα! Υπάρχουν κυάλια, υπάρχει διαδραστική οθόνη με πληροφορίες για το χώρο, αλλά και προτάσεις για τσάρκα στην Αθήνα και είμαι σίγουρη, υπάρχει και διάθεση από μικρούς μεγάλους στην οικογένεια για μια τέτοια εμπειρία! 🙂
Εκδρομή στον Μαραθώνα. Στον Τύμβο, τη Λίμνη αλλά και το τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τη συνδυάζεις άνετα με μπανάκι στις κοντινές και πολλές παραλίες, φαγητό και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου στα πολλά, πάρα πολλά μαγαζιά της ευρύτερης περιοχής.
Αποδράστε για Αίγινα, Πόρο, Αγκίστρι, Σπέτσες, Ύδρα, Σαλαμίνα. Μια μονοήμερη εκδρομή αρκεί! Μεταφέρεσαι αυτομάτως σε άλλη γη, άλλα μέρη! 🙂
Για γλυκό και λεμονάδα στο Γιασεμί στην Πλάκα ή στις ταράτσες των μοδάτων καφέ που βλέπουν Ακρόπολη. Νομίζω ότι τα παιδιά μαθαίνουν να κινούνται στους χώρους που έχουν ανάγκη να περάσουν χρόνο οι γονείς, εφ’ όσον τους δώσεις την ευκαιρία να τους γνωρίσουν. Μια χαλαρή μέρα και ώρα, είναι μια καλή στιγμή να δουν πώς είναι να πίνεις πορτοκαλάδα, χαζεύοντας τον Παρθενώνα. Και τα σκαλάκια της Πλάκας, δεν πειράζει αν δεν έχουν άλλα παιδιά όταν πας. Θα κάνουν τα δικά σου την αρχή και τελικά θα τους αρέσει. 🙂
Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Μια πολύ μεγάλη καταπράσινη έκταση στην οποία υπάρχει το Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας. Φτιαγμένο όλο σαν να βρίσκεσαι σε χωριό, όπου τα παιδιά συναντούν εργαστήρια όλων των Παλιών Επαγγελματιών. Στον ευρύτερο χώρο του πάρκου, υπάρχουν αμπελώνες και μονάδες οινοποίησης, ελαιώνες και παραδοσιακές μονάδες εξαγωγής ελαιολάδου, αλώνια, έναν νερόμυλος, ξυλόφουρνος, βοτανόκηποι, φάρμα! Ένα σωρό ευκαιρίες για βιωματικά εργαστήρια! Μια επίσκεψη δε νομίζω να φτάσει, αφού εκτός όλων αυτών , υπάρχει και το πάρκο Δεινοσαύρων. Ποιο παιδί δε λατρεύει δεινόσαυρους, πες μου!
Μουσεία για παιδιά. Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Μουσείο Πειραμάτων, Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Φτιαγμένα για εκείνα! Θα περάσουν σίγουρα καλά. Οπωσδήποτε κάτι θα μάθουν.
Πλανητάριο. Το διάστημα και οι πλανήτες, εξιτάρουν τη φαντασία των παιδιών, αλλά εδώ υπάρχει και κάτι άλλο που κάνει must την επίσκεψη εκεί. Το δικό μας Πλανητάριο είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό πλανητάριο στο κόσμο! Υπάρχει πρόγραμμα παραστάσεων, το οποίο μπορείς να βρεις εδώ.
Βόλτα στο Αεροδρόμιο! Για τη δική μου οικογένεια είναι μία από τις αγαπημένες μας βόλτες. Κάθε φορά την ευχαριστιόμαστε λες και πρόκειται πραγματικά να μπούμε στο αεροπλάνο. Έχει την πλάκα του να πίνουν τα παιδιά το χυμό τους ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν αεροπλάνα να απογειώνονται! Είναι κάπως… ουάου! Πολλές φορές υπάρχουν εκθέσεις (π.χ. φωτογραφίας) ανοιχτές στο κοινό. Αναζήτησέ τες!
Οι δικές μου προτάσεις μπορεί να κινούνται εντός Αττικής, αφού εδώ μένω, αλλά κι εσύ όπου και αν μένεις, σκέψου. Τι δυνατότητες σου προσφέρει η περιοχή; Τι θέλουν να δουν όσοι έρχονται στη δική σου πόλη; 😉
Καλές μας διακοπές, μέχρι τις κανονικές διακοπές! 🙂
Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο; Sharing is magic!♥