Τα έχω ξαναπεί σε άλλη ανάρτηση…τα βιβλία τα αγαπώ μπλα μπλα μπλα. Απολογούμαι εδώ 😛
Όμως ξέρω πολύ καλά ότι υπάρχουν άπειρα βιβλία που πολτοποιούνται. Μάλιστα! Πολτοποιούνται. Τα βιβλία που οι εκδότες ξέρουν ότι πάει, τον έκαναν τον κύκλο τους και δεν πρόκειται να βρουν αναγνώστες, κάποια στιγμή τα καταλήγουν σε αυτή τη δυσάρεστη διαδικασία.
Γι’ αυτό αγαπητό μου παρεάκι, προσωπικά το βρίσκω προτιμότερο να αγοράσω ένα αντίτυπο και να το χρησιμοποιήσω δημιουργικά, αν δεν πρόκειται να το διαβάσω, τι λες;
Επίσης, είναι προτιμότερο από το να χαλάσεις ένα βιβλίο που ήδη έχεις και αγαπάς, εκτός αν το αγοράσεις και δεύτερη φορά. Ή να ανακυκλώσεις τόσο όμορφα το χαρτόδετο βιβλίο, αλλά να το έχεις ως ανάγνωσμα στην ηλεκτρονική σου βιβλιοθήκη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν ψηφιακά τα βιβλία τους 😉
Ακόμη και να ζητήσεις από κάποιον εκδοτικό οίκο να σου διαθέσει κάποια τέτοια αντίτυπα σε πολύ χαμηλή τιμή, θα σου πρότεινα. Μπορεί κάποιοι να είναι συνεργάσιμοι και θετικοί.
Είναι τέλος πάντων πολύς καιρός που θέλω να σου δείξω αυτό το project. Το οποίο έχει ιδιαίτερη, σπάνια ομορφιά, χαρακτήρα και χρησιμότητα.
Φτιάχνεις κοσμηματοθήκη
Θα σου δείξω τα βήματα σε αυτό το project και αντίστοιχα φτιάχνεις και τα υπόλοιπα. Όπου υπάρχουν ιδιαιτερότητες θα σου δείχνω διευκρινιστικές φωτογραφίες.
Καταρχάς, σε όλες αυτές τις ιδέες, χρειάζεσαι βιβλίο με χοντρό εξώφυλλο και με πολλές σελίδες, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ανάλογα με τη χρήση το κατάλληλο βάθος.
Αρχικά λοιπόν με ένα μολυβάκι και χάρακα σχεδιάζεις το πλαίσιο που θέλεις να δημιουργήσεις. Πάντα υπολογίζεις ένα περιθώριο περιμετρικά, τόσο ώστε να δείξει όμορφο το βιβλιοκουτί σου.
Στη συνέχεια με ένα πολύ καλό κοπίδι, ξεκινάς να κόβεις σελίδες, πάνω στο περίγραμμα που έχεις φτιάξει (όχι το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο!).
Εδώ να σου πω 2 πράγματα.
Πρώτον, δε θα ήταν κακό να έχεις ανταλλακτικές λεπίδες για το κοπίδι ή απλά ένα δεύτερο καλό.
Δεύτερον, μην περιμένεις να κόψεις όλες τις σελίδες με τη μία. Έχεις δουλίτσα.
Όσο κόβεις, προσπάθησε να κάνεις όμορφες όσο γίνεται τις γωνίες. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι όλα τα σημεία του χαρτιού τέλεια κομμένα. Επίσης, να έχεις σταθερό χέρι και δυνατό όσο κόβεις.
Όταν τελειώσεις, αυτό το βήμα, πάιρνεις ένα πινέλο, το βουτάς σε κόλλα τύπου ατλακόλ και απλώνεις εξωτερικά και εσωτερικά τις σελίδες.
Αυτό γίνεται για να κολλήσουν μεταξύ τους και να είναι σταθερό σώμα, έτοιμο να υποδεχτεί τα κοσμήματά σου (ή ό,τι άλλο).
Γνώμη μου είναι να έχεις πρώτα τσαλακώσει μερικές άκρες, γενικά να φαίνεται λίγο φθαρμένο το βιβλίο. Θα είναι πιο γουστόζικο και ενδιαφέρον έτσι.
Αφήνεις να στεγνώσει.
Αν χρειάζεται ή θες, μπορείς στο εξώφυλλο να κολλήσεις με λίγη θερμοκόλλα διακοσμητικές λεπτομέρειες, όπως τα ψεύτικα λουλούδια της φωτογραφίας.
Φτιάχνεις γλάστρα (α, τι θυμήθηκα τώρα! Δες εδώ!)
Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και εδώ που τα βιβλία γίνονται η πιο αγαπησιάρικη γλαστρούλα.
Καλό είναι να προτιμήσεις φυτά που δεν χρειάζονται ιδιαίτερο πότισμα, γι’ αυτό και εδώ βλέπεις πιο κακτοειδείς επιλογές.
Οι διαφορές με το προηγούμενο DIY:
Εδώ, ο δημιουργός έκανε τετράγωνο πλαίσιο. Θεώρησε ότι θα έδειχναν ομορφότερα τα φυτά.
Αφού έκοψε τις σελίδες, τοποθέτησε ένα κομμάτι νάυλον για να μην περνάει η υγρασία και πάνω στο νάυλον έβαλε λίγα χαλικάκια.
Στη συγκεκριμένη ιδέα, αν οι γωνίες δε σου βγουν τέλειες κατά την κοπή των σελίδων, δεν πειράζει καθόλου γιατί δε θα φαίνονται ιδιαίτερα.
Ακολουθεί η εγκατάσταση των φυτών.
Τώρα μπορείς για αισθητικούς καθαρά λόγους και εντελώς προαιρετικά να βάλεις και βρύα.
Είτε επιλέξεις κάτι τέτοιο, είτε όχι, είναι η στιγμή να κόψεις ό,τι περισσεύει από το νάυλον και να καθαρίσεις το χώρο.
Το πότισμα γίνεται προσεκτικά και σε μικρή ποσότητα στις ρίζες.
Φτιάχνεις το κουτί για τα ραπτικά σου
Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία. Έχει χρησιμοποιηθεί μόνο το εξωτερικό μέρος του βιβλίου.
Όμως εγώ σου προτείνω να κάνεις ό,τι και παραπάνω. Απλά μπορείς αντί να κόψεις ένα πλαίσιο, να δημιουργήσεις 2-3 χωρίσματα-διαμερίσματα για τα ραπτικά σου.
Αν το κάνεις έτσι. για να σταθεροποιηθούν τα…τοιχάκια, θα χρησιμοποιήσεις αρκετή κόλλα για να σκληρύνουν.
Αν όλο αυτό σου φαίνεται αρκετά δύσκολο. τότε μπορείς να κόψεις το πλαίσιο όπως κάναμε πριν, και για χωρίσματα να τοποθετήσεις ξύλινα ή χάρτινα πηχάκια, τα οποία θα έχεις πρώτα βάψει.
Στο εξωτερικό μέρος του βιβλίου, μπορείς να κολλήσεις με την τεχνική decoupage χαρτί περιτυλίγματος ή μια εικόνα που βρήκες οπουδήποτε και σου αρέσει, όπως αυτή της εικόνας που το θέμα της είναι η ραπτική!
Φτιάχνεις το βιβλίο των συνταγών σου
Και εδώ, χρησιμοποιώ την ωραία εμφάνιση αυτού του βιβλίου συνταγών για να σου δώσω μια ιδέα παραπάνω.
Ουσιαστικά αυτό που βλέπεις είναι ένα ξύλινο κουτί που θυμίζει βιβλίο και πωλείται έτοιμο.
Εγώ σου προτείνω να ακολουθήσεις την τεχνική που μοιραζόμαστε σήμερα και να ντύσεις εξωτερικά το βιβλίο σου τόσο υπέροχα!
Έτσι, δε θα ξαναχάσεις όλες εκείνες τις συνταγές που έγραψες στο πόδι και τώρα η τύχη τους αγνοείται.
Φτιάχνεις ένα…μυστικό θησαυρό
Φαντάζεσαι ένα παιδικό μουτράκι τι χαρά θα πάρει όταν ξαφνικά στις σελίδες ενός βιβλίου βρει το δικό του μυστικό θησαυρό; Μια σοκολάτα, ένα μικρό παιχνίδι, ένα χώρο να…κρύβει μικρά αντικείμενα.
Επίσης φαντάζεσαι, τι όμορφα που θα μπορούσες να κάνεις μια πρόταση γάμου ή μια ανακοίνωση εκγυμοσύνης;;;
Δώσε προσοχή, διότι υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε αυτή την ιδέα.
Δεν κόβεις όλες τις σελίδες, αλλά περίπου το δεύτερο μισό! Αλλιώς πώς θα κρύψουμε μυστικά αντικείμενα;;; 😀
Την αμέσως προηγούμενη σελίδα από τις κομμένες, την κάνεις με το κοπίδι ένα Χ.
Για να κάνεις μετά αυτό.
Και τελικά αυτό.
Να κολλήσεις δηλαδή μια αγαπημένη εικόνα, ένα μήνυμα…ανάλογα με το λόγο που φτιάχνεις αυτό τον μυστικό θησαυρό θα επιλέξεις και τι θα κολλήσεις.
Extra tips!
Εννοείται ότι είναι υπέροχος τρόπος για να προσφέρεις ένα δώρο! Το πιο ωραίο περιτύλιγμα. Κοίτα μόνο το βιβλίο που θα επιλέξεις να έχει μια συναισθηματική αξία για τον παραλήπτη.
Εννοείται ότι όλες αυτές τις σελίδες που κόβεις ΔΕΝ, ξαναλέω…ΔΕΝ τις πετάς! Ένα σωρό δημιουργίες θα φτιαχτούν από αυτές! Τίποτα δεν πάει χαμένο 😉
Θα πεις στους φίλους σου να μπουν να διαβάσουν αυτό το άρθρο; Sharing is magic! ♥